Smaak van de Sawa

Het eerste kookboek van Betty van Bokhoven – van Enst en Allard Sieburgh.  Authentiek Indisch met een moderne twist; zo omschrijven zij hun gerechten.

Verkrijgbaar bij onder meer Paagman, de Bijenkorf en Bol.com 
ISBN/EAN 978-90-821285-3-6 (NUR 441)

Over het kookboek

Modern Indisch eten met een goed glas wijn; daarover vertellen Betty van Enst en haar schoonzoon Allard Sieburgh in een prachtig geïllustreerd kookboek.

Voor Betty en Allard is de Indische keuken vooraleerst een wereld van heimwee, troost en verlangen. Maar de Indische keuken is ook een onuitputtelijke bron van inspiratie waarin zij, met respect voor tradities, hun passie voor vernieuwing en innovatie uitleven. Authentiek Indisch met een moderne twist. Deze uitgave bevat een groot aantal recepten van de gerechten die zij in de afgelopen jaren serveerden in Smaakstudio De Sawa in Delft. Met De Sawa verwierven Betty en Allard een niet geringe faam in de wereld van de Indische gastronomie, alsmede een grote schare trouwe fans. Het fundament voor het succes van De Sawa vormen de recepten van Betty’s moeder Regina. Met liefde geeft het tweetal de familietradities – voorzien van een eigen stempel- door aan nieuwe generaties.

Inhoud

^

Welkom

Smaakstudio De Sawa

^

Betty

Recepten van troost en verlangen

^

Allard

Indische recepten in beweging

^

Betty vs Allard

The Battle

^

Sambals en andere sauzen

^

Basisrecepten

^

Menusuggesties

Welkom in Smaakstudio De Sawa

Wie kennismaakt met de Indische keuken, betreedt een wereld van heimwee, troost en verlangen… Het is een wereld waarin wij ons thuis voelen en die ongelooflijk rijk is aan geuren. smaken en verhalen. Wie de smaken van deze keuken heeft geproefd, komt er niet meer van los, is onze ervaring. Maar in het uitleven van onze passie voor de Indische keuken willen wij met onze recepten niet alleen de wereld van vroeger oproepen. Al ontvoert ons geheugen ons regelmatig als we in De Sawa aan het koken zijn! We ruiken verse gember en ineens zijn we weer kind en staan we met onze blote voeten op de keukenvloer, vol verwachting omhoogkijkend naar de de potten en pannend die, pruttelend op het fornuis, een feestmaal beloven. Eten is herinneren, zeggen we vaak als we over onze gerechten praten. En als we aan tafel zitten en genieten van die goed klaargemaakte klassiekers op basis van de recepten uit de keukens waarin wij opgroeiden, dan voelen we ons verbonden met thuis.

Maar, als wij in de keuken van Smaakstudio De Sawa aan de slag gaan om voor onze gasten te koken, dan willen we dat ze niet alleen de traditionele smaken proeven, maar met ons ook nieuwe wegen inslaan. Wij laten ons graag inspireren door de tradities. De gerechten die we serveren zijn een mix van traditioneel Indisch-Ambonees eten en het nieuwe koken, Met andere bereidingsmethoden, nieuwe technieken en de beschikbaarheid van authentieke ingrediënten is er zo veel mogelijk!

Recepten

Pagina's

In het nieuwe kookboek Smaak van De Sawa hebben Betty van Enst en Allard Sieburgh voor het eerst een selectie van de vele recepten gebundeld, die zij in de afgelopen jaren serveerden aan hun gasten in Smaakstudio De Sawa in Delft. Met hun recepten roepen zij niet alleen de wereld van vroeger op, maar slaan zij ook nieuwe wegen in. Het duo zette De Sawa op als smaakstudio om nieuwe combinaties uit te proberen en om producten te ontwikkelen. Maar vooral ook om hun gasten te verwennen, die zich in de afgelopen tien jaar een paar keer per maand inschreven voor hun befaamde  aanschuiftafel. Aan de aanschuiftafel serveerde het tweetal hun gasten steevast een verrassend menu voor: authentiek Indisch met een moderne twist en voorzien van bijpassende wijnen. Het gastheerschap en de uitgelezen wijn-spijscombinaties hebben De Sawa in de loop der jaren behalve een goede naam ook een grote schare trouwe fans opgeleverd.

Je wilt dit boek om de recepten, om de verhalen. Want Betty en Allard laten hun moeders aan het woord en hun kinderen. Hoe iedereen door Indonesië is geraakt. Hoe smaken en herinneringen samengaan. Ontroerend!

Felix Wilbrink in de Telegraaf.

En wat een leuk boek blijkt Smaak van De Sawa te zijn! De (heerlijke) recepten zijn voorzien van prachtige foto's en vaak kleine stukjes persoonlijke tekst die je meenemen naar het waarom van een gerecht en variatietips geven.

Anne-Wies in Wine & Food nieuws

Over de auteurs.

Betty 

Betty van Enst (Jakarta, 1953): chef bij en eigenaar van Smaakstudio De Sawa in Delft en productontwikkelaar bij Vanka-Kawat. Zij kwam in 1956 als lid van een gezin van zes met Indo-Ambonese ouders op de Willem Ruys naar Nederland. Sinds de jaren tachtig is zij actief bezig met het verspreiden van het Indische culinaire erfgoed via cursussen, kookworkshops en catering. Zij leerde koken van haar moeder, wier recepten de basis vormen van Betty’s succesvolle eetgelegenheden 50
en De Sawa.

Allard 

Allard Sieburgh (Groningen, 1971): chef, gastheer, sommelier en smaakontwikkelaar/innovator bij Vanka-Kawat. Allard werd als kleuter al culinair bijgespijkerd door zijn Hollandse ouders. Hij werkte tien jaar als gastheer en sommelier bij sterrenrestaurant De Zwethheul toen hij de overstap maakte naar de Indisch-Indonesische keuken en een buitengewoon succesvolle samenwerking aanging met zijn schoonmoeder
Betty, eerst in Indisch eethuis 50 en later in Smaakstudio De Sawa.